Spitalul Fundeni a fost inaugurat în anul 1957 – odată cu epidemia de gripă ce a dus la transformarea acestei clădiri, care avea iniţial altă destinaţie, într-o unitate spitalicească de prim rang.
Având ca director pe chiar viitorul ministru al sănătăţii (Prof. Dr. Voinea Marinescu), a devenit spital de subordonare republicană, fiind inaugurate o serie de clinici universitare conduse de profesori de valoare şi având cadre medicale de înaltă specializare. Astfel, putem aminti: Prof. Dr. Dan Setlacec şi Dr. Marian Ionescu, viitor profesor la Leeds, la clinicile de Chirurgie Generală şi Cardiovasculară, Prof. Dr. C. G. Dumitriu la Medicină Internă, Prof. Dr. Ştefan Berceanu la Hematologie, Prof. Dr. Spârchez şi viitorul Prof. Dr. Alexandru Oproiu care au venit cu clinica de Gastroenterologie de la Spitalul Griviţa (actualul Spital “Sfânta Maria”), Prof. C. C. Iliescu la Cardiologie, etc.
În anul 1959 a fost transferată şi Clinica de Urologie, condusă de Prof. Dr. Gh. Olănescu, care împreună cu colaboratorii săi veneau de la Spitalul Cantacuzino.
Prof. Dr. Gh. Olănescu făcea parte dintre elevii Prof. Dr. Nicolae Hortolomei de la şcoala de Chirurgie a Spitalului Colţea, care împreună cu Prof. Theodor Burghele au pus bazele Urologiei moderne, ce va deveni, treptat, o specialitate independentă de Chirurgia Generală.
Clinica de Chirurgie Urologică Fundeni, a fost înglobată în Facultatea de Învăţământ şi Specializare Postuniversitară a Institutului de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti. Împreună cu Prof. Dr. Olănescu, în colectivul clinicii găsim pe Dr. Dragoş Bocancea şi pe Dr. Eugen Popescu (viitor profesor de Urologie), Dr. Vasile Zamfir, Dr. Paraschiv Dinu, Dr. George Călin şi Dr. Anghel Popescu (anestezie – reanimare). Tot în această clinică şi-au început secundariatul viitorii profesori Dr. Ioan Ioiart, Dr. Mihai Lucan şi Dr. Viorel Tode.
Clinica condusă de Prof. Dr. Gheorghe Olănescu alături de Clinica de Chirurgie şi Urologie de la Spitalul Panduri, condusă de Profesorul Theodor Burghele, au perfecţionat atât chirurgia urologică de exereză, cât şi chirurgia reconstructivă, funcţională.
În anul 1975, odată cu pensionarea Prof. Gheorghe Olănescu, conducerea clinicii a fost preluată de Prof. Dr. Eugen Proca, colaborator apropiat al Profesorului Dr. Theodor Burghele, ce făcea parte din pleiada de valoroşi urologi formaţi la Clinica Spitalului Panduri, alături de Petre Georgescu, Dorin Nicolescu, Petre Drăgan – viitori profesori şi conducători de clinici din întreaga ţară.
Venirea Prof. Dr. E. Proca la Clinica de Urologie Fundeni a însemnat o schimbare radicală şi o abordare modernă a Urologiei.
Având o formare medicală de tip anglo-saxon (specializări în Anglia şi în America), a introdus tehnici noi chirurgicale atât de exereză oncologică cât şi de reconstrucţie a tractului urinar, iniţiind procedee noi de tratament, precum sunt: dializa renală (a fost cel ce a introdus rinichiul artificial în România), endoscopia tractului urinar inferior şi investigaţiile urodinamice.
De asemenea, sub conducerea acestuia s-a realizat la Clinica de Chirurgie Urologică Fundeni primul transplant renal de la donator viu (1980) (45 de transplante renale între 1980 şi 1997).
Toate acestea au fost posibile şi prin aducerea în clinică de cadre medicale tinere care s-au adaptat noilor cerinţe ale urologiei moderne, cum ar fi: Dr. Ioanel Sinescu, Dr. Lucian Iliescu, Dr. Gabriel Glück, Dr. Radu Constantiniu, Dr. Mihai Hârza, Dr. Marcian Manu, Dr. Emil Angelescu, etc. – viitori profesori şi conducători, consemnându-se, în fapt, o nouă generaţie de urologi ce a perfecţionat marea chirurgie de exereză tumorală, a diversificat chirurgia urologică reconstructivă (enteroplastia vezicală ortotopică după cistectomia radicală, ureteroileoplastii totale, chirurgia pediculului renal pentru hipertensiunea renovasculară, chirurgia vasculară urologică (cavă şi aortă), transplantul renal în toate variantele, chirurgia sub microscopul operator, andrologia, disfuncţia erectilă, etc.), cu o dezvoltare deosebită a intervenţiilor endoscopice, adjudecându-şi concomitent, ca interes diagnostic şi terapeutic, patologia retroperitoneului şi a glandelor de interes urologic: suprarenala, testiculul, paratiroida, etc.
Mulţi dintre aceşti colaboratori ai Profesorului Proca, la îndemnul domniei sale, au devenit iniţiatori în ţara noastră a noi domenii de investigaţie şi tratament: microchirurgia, urodinamica, ESWL sau endoscopia aparatului urinar superior, ei devenind a treia generaţie de urologi români care, îmbinând activitatea clinică de performanţă cu cercetarea ştiinţifică, au conturat progresul specialităţii noastre.Acad. Prof. Dr. E. Proca a asigurat la Clinica de Chirurgie Urologică Fundeni, învăţământul universitar şi postuniversitar de specialitate, aceasta devenind Centrul Metodologic Naţional în Urologie. A avut o activitate publicistică densă şi valoroasă prin publicarea de articole (reviste româneşti şi străine, de prestigiu), monografii şi tratate de urologie. Datorită prestanţei profesionale şi umane a Profesorului Proca, a renăscut Societatea Română de Urologie (1989), al cărui prim-preşedinte a fost până în 1999, urmat de Prof. Dr. Ioanel Sinescu – actualul preşedinte al Asociaţiei Române de Urologie (ARU).
Tot sub egida Prof. Dr. E. Proca a reapărut Revista Română de Urologie (1994), ce transmite mesajul activităţii noastre pentru succesori şi reprezintă un îndreptar pentru formarea tinerilor urologi.
Din anul 1997 Clinica de Chirurgie Urologică Fundeni este condusă de către Prof. Dr. Ioanel Sinescu, colaborator apropiat al Profesorului Proca, ce a dus mai departe activitatea urologică începută de acesta şi a ridicat-o la un nivel superior, atât calitativ cât şi cantitativ. Astfel, numărul de transplanturi renale a crescut an de an, în anul 2011 ajungându-se la numărul 1250. Anual, numărul de operaţii deschise este de aproximativ 3500, operaţiile mari de exereză şi reconstructive fiind principalele intervenţii chirurgicale.
De asemenea s-au făcut paşi importanţi în terapia oncologică complexă (în cancerul de prostată, testicular, etc.), în disfuncţiile sexuale şi în aspectele de andrologie, cu aplicarea de metode noi în tratamentul incontinenţei urinare la femeie, în diagnosticul şi tratamentul vezicii neurologice etc.
Sub conducerea Prof. Dr. I. Sinescu, Clinica de Chirurgie Urologică din Institutul Clinic Fundeni, a devenit Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi oferă condiţii deosebite de spitalizare prin infrastructura nouă şi performantă de care dispune. Astfel, include 3 secţii cu 156 de paturi, departament de transplant renal şi dializă (35 de paturi dintre care 11 paturi ATI) şi secţie ATI pentru bolnavi urologici (22 de paturi). De asemenea, dispune de un bloc operator complex format din 4 săli de chirurgie urologică deschisă şi transplant renal, 2 săli de endourologie joasă, 2 săli de endourologie înaltă (cu unităţi de fluoroscopie) şi sală de endoscopie ambulatorie şi de urgenţă.
Personalul medical mediu al Centrului este condus de către Asistenta şefă Laura Codoiu şi este reprezentat de 83 de asistente şi 1 dietetician, iar personalul auxiliar cuprinde 43 de infirmiere, 3 brancardieri şi 2 registratoare medicale. În cadrul Clinicii funcţionează şi laboratorul IT și imagistică medicală, condus de ing. Ştefania Gheorghe.